Kreditupplysning

Kreditupplysningar
Man kan ganska enkelt och genom kreditupplysning ta reda på vad andra personer har för inkomst. Då inkomsten är en offentlig handling är det bara att gå eller ringa till Skatteverket för att uppgifterna gratis. Det går även att få uppgifterna gratis via internet.

Konsumentkreditlagen

Från och med januari 2011 införs lagen som säger att en kreditgivare alltid måste göra en kreditkontroll innan en kredit kan beviljas. Detta är något som många seriösa lånegivare har välkomnat eftersom de seriösa kreditgivarna har tillämpat detta och har gjort så sedan en längre tid tillbaka. De seriösa lånebolagen tror att den nya lag kommer ge lånebranschen en ordentlig kvalitetshöjning och att vissa låneföretag inte längre skall kunna bevilja en kredit utan att ha mätt kundens återbetalningsförmåga.

Förändringar i kreditupplysningslagen

Tidigare så erbjöd flera kreditupplysningsföretag via sina hemsidor gratis kreditupplysningar, dvs du kunde att kolla vad alla tjänade helt gratis. Dock har detta ändrats efter en lagändring som kräver att man ska skicka en Omfrågandekopia, Omfrågningskopia eller Upplysningskopia, vilket har gjort att man inte längre kan erbjuda dessa tjänster grattis. Därutöver så krävs att man har något skäl för att göra en kreditupplysning på en viss person.

 

Omfrågandekopia / Omfrågningskopia / Upplysningskopia 

 

Kreditupplysningsföretaget måste skicka ut en omfrågningskopia / upplysningskopia / omfrågandekopia till alla kunder som omfrågas i en kreditupplysning. Därmed gäller följande:

  • Ett legitimt behov av informationen krävs för att beställa en kreditupplysning
  • Den som omfrågas / den omfrågade ska alltid få en s.k upplysningskopia hemskickad till sig.
  • En rättelse eller en komplettering ska skickas till dem som tagit del av missvisande eller oriktiga uppgifter under den senaste tolvmånadersperioden

Snabblån och smslån – hur agerar företagen?

Snabblån– och smslånföretag har i och lagändringen haft målsättning att ligga i framkant när det gäller vad som anses vara god kreditgivningssed. i vart fall har de seriösa smslån– och snabblånföretagens har haft som ambition att sätta sina kunder i första rummet och alltid erbjuda det bästa både när det gäller hög kvalitet på service och att fatta rättvisa kreditbeslut.Snabblån– och smslånföretag som följer kreditupplysningslagen ska göra sina kreditkontroller genom ett kreditupplysningsföretag. Kreditupplysningsföretaget ska ge lånebolagen det underlag som de behöver för att kunna ta ett fullvärdigt kreditbeslut och kreditupplysningsföretaget ansvarar för att skicka den korrekta dokumentationen till låntagaren i den s.k upplysningskopian. Den kreditupplysning lånegivarna gör i anslutning till din låneansökan ska endast registreras i kreditupplysningsföretagets databas.Det den förändrade kreditupplysningslagen innebär att du kommer att få en dokumentation hemskickad varje gång du omfrågas i en kreditupplysning. Får du inte det så vet du att något inte har gått rätt till efter att du har ansökt om ett lån – trots att det är fråga om ett smslån eller snabblån.

UC eller Upplysningscentralen

UC eller Upplysningscentralen är det företag som är allmänt känd bland företag som erbjuder kreditupplysningar om företag och privatpersoner. Men även ändra uppgifter som kan vara bra att känna till vid affärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv + 7 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.